Witajcie,
Pokazywałyśmy Wam ostatnio, jak w prosty sposób można przygotować szybki i naprawdę zdrowy deser (klik). Pozostając w tematyce lekkich dań na rozpoczęcie roku, zapraszamy dzisiaj na zupę. Krem z cukinii z mocno wyczuwalnym aromatem bazylii i szczyptą imbiru. Zupa jest nie tylko lekkostrawna ale i rozgrzewająca. Nam najbardziej smakuje bez dodatków, ale jeśli chcecie możecie posypać ją grzankami lub groszkiem ptysiowym. Przepis Pani Ewy Wachowicz z naszymi modyfikacjami.
Pokazywałyśmy Wam ostatnio, jak w prosty sposób można przygotować szybki i naprawdę zdrowy deser (klik). Pozostając w tematyce lekkich dań na rozpoczęcie roku, zapraszamy dzisiaj na zupę. Krem z cukinii z mocno wyczuwalnym aromatem bazylii i szczyptą imbiru. Zupa jest nie tylko lekkostrawna ale i rozgrzewająca. Nam najbardziej smakuje bez dodatków, ale jeśli chcecie możecie posypać ją grzankami lub groszkiem ptysiowym. Przepis Pani Ewy Wachowicz z naszymi modyfikacjami.
Składniki:
3 średnie cukinie
1 ziemniak
1 cebula
łyżka oliwy
1-1,5 l bulionu warzywnego
świeża bazylia
sól, pieprz, mielony imbir
opcjonalnie groszek ptysiowy, grzanki
Przygotowane:
1. Ziemniaka i cebulę obierz, pokrój w grubą kostkę. W garnku rozgrzej oliwę, przesmaż ziemniaka i dodaj cebulę. Cukinię umyj i pokrój na kawałki (nie obieraj). Do podsmażonego ziemniaka i cebuli dodaj cukinie i smaż jeszcze przez chwilę.
Przygotowane:
1. Ziemniaka i cebulę obierz, pokrój w grubą kostkę. W garnku rozgrzej oliwę, przesmaż ziemniaka i dodaj cebulę. Cukinię umyj i pokrój na kawałki (nie obieraj). Do podsmażonego ziemniaka i cebuli dodaj cukinie i smaż jeszcze przez chwilę.
2. Zalej warzywa wywarem- tak, by płyn przykrył warzywa
w garnku. Gotuj na małym ogniu do czasu, gdy cukinie i ziemniak zmiękną.
3. Zdejmij garnek z ognia, dorzucić listki bazylii i zmiksuj całość. Przypraw solą, pieprzem i
imbirem. Wymieszaj i jeśli potrzeba dopraw jeszcze do smaku. Na talerzu udekoruj listkami bazylii lub podawaj z grzankami.
Pycha! I ten kolor!😄
OdpowiedzUsuńPyszna i lekka zupka, coś dla mnie :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki krem z cukinii ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam krem z cukinii, jest taki delikatny i kremowy, super :)
OdpowiedzUsuńBardzo czesto przygotowuje taka zupke. Uwielbiam ja ;-)
OdpowiedzUsuńzupy z cukinii jeszcze nie jadłam, zapisuję do zrobienia!
OdpowiedzUsuńPiękny ma kolorek :)
OdpowiedzUsuńwidzę dziewczyny u Was tak po świątecznie c.d. lekkich dań, bo wcześniej sałatka, teraz taka fajna zupka, lekko i smacznie, tak ja lubię. Pozdrowienia :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam krem z cukinii :)
OdpowiedzUsuńPyszna, rozgrzewająca zupa :)
OdpowiedzUsuńZieleń zimą to jest to! :))
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś taki krem cukiniowy, bo cukinię samą w sobie uwielbiam. Jednak pamiętam, że dodałam do niej też trochę szpinaku. Pomysł z bazylią i imbirem jest świetny. Muszę koniecznie wypróbować. Obiad na dzisiaj już jest, ale może na jutro? :)
OdpowiedzUsuńŚwietny krem, mniam :)
OdpowiedzUsuń